بیم و امیدهای تولید زیر ذره بین قشم
سومین جلسه کارگروه تخصصی گسترش و تسهیل تولید در مناطق آزاد در منطقه آزاد قشم برگزار شد.
به گزارش آماج به نقل از پول نیوز، سالهاست تولید به عنوان اصلی ترین سرفصل در مدیریت کلان کشور در دستورکار قرار گرفته به نوعی که مقام معظم رهبری در نامگذاری سالها، عنوان تولید را در ابتدا یا انتهای عنوان نامگذاری درج می کنند تا اهمیت تولید برای همگان مشخص شود. به همین دلیل انتظار می رود مسوولان به ویژه دست اندرکاران تولید، نسبت به این امر مهم و حیاتی حساسیت لازم را بکار گیرند.
بدلیل شدت تحریم ها، ناچار هستیم راهکارهایی برای دور زدن یا کمرنگ کردن تحریم ها بکار بگیریم که بخشی از آن مربوط به سیاست های خارجی و بخش دیگر مربوط به سیاست داخلی است. آنچه در بخش سیاست داخلی تعریف می شود بسیار گسترده است، اما مناطق آزاد مهمترین و گسترده ترین ظرفیت برای عبور از تحریمهاست. مناطق آزاد قوانین خاص خودش را دارد و اختیارات قانونی مناطق آزاد به نوعی است که می توانند اشتغالزایی، رونق تولید و بهبود شرایط اقتصادی را رقم بزنند.
اگر امروز از ظرفیت های مناطق آزاد بخوبی استفاده نشده، ریشه در ضعف تحقیقات و تبلور توانمندی ها بوده است. از آنجا که مناطق آزاد در سراسر کشور گسترده شده، لازم است از توانمندی هر منطقه آزاد بنا بر ظرفیت و جایگاهی که دارد، استفاده شود. البته نکته ای که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته، همفکری و هماهنگی مناطق ازاد و تبادل افکار بین مناطق آزاد بوده تا در قالب هم افزایی بتوان تجربیات را منتقل کرد و نتیجه لازم را بدست آورد.
البته در شورای عالی مناطق آزاد معاونت های گوناگونی وجود دارد که هر کدام می تواند حلقه وصل مناطق آزاد باشند و در قالب برگزاری جلسات تخصصی، ارتباط بیشتر بین مناطق آزاد برقرار شود که تاکنون از این ظرفیت نیز بخوبی استفاده نشده که انتقادهای صورت گرفته می تواند دلیلی برای اثبات این ادعا باشد.
اما به نظر می رسد تحولات شکل گرفته که تشکیل کارگروه تخصصی گسترش و تسهیل تولید در مناطق آزاد گام بزرگی در این مسیر است. تاکنون دوجلسه این کارگروه برگزار شده و جلسه سوم به میزبانی منطقه آزاد قشم و با حضور محمود عبدی اسکویی مدیر گسترش و تسهیل تولید دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی، مدیران تسهیل و تولید مناطق آزاد و فرنوش امیریزاد، سرپرست مدیریت صنعت، معدن و تسهیل تولید منطقه آزاد قشم برگزار شد.
اگرچه تاکنون قوانین بسیاری برای تسهیل و رفع موانع تولید به تصویب رسیده و کمیسیون رفع موانع تولید در مجلس و معاونت هایی در وزارتخانه ها شکل گرفته، اما از آنجا که شرایط مناطق آزاد متفاوت است، می بایست به صورت تخصصی در این زمینه بررسی صورت پذیرد، در نتیجه کارگروه تخصصی مناطق آزاد تشکیل شد و در سومین جلسه ای که در قشم برگزار شد، مشکلات پیش روی صنایع و تولیدکنندگان مستقر در مناطق آزاد و مباحث تخصصی مربوط به بخش صنعت و تولید مورد بررسی قرار گرفت.
با وجود قوانین خاص و اختیارات ویژه ای که به مناطق آزاد داده شده، مشاهده می کنیم که انتظارات براورده نشده که ریشه آن در کمبود یا نبود نوآوری و تحول آفرینی بوده است. به همین دلیل در سومین جلسه کارگروه تخصصی گسترش و تسهیل تولید در مناطق آزاد، راهکارهای ارتقای شاخص های سهولت کسب و کار در مناطق آزاد کشور در راستای توسعه اقتصاد مقاومتی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
نکته دیگری که اهمیت دارد، تعامل وهمفکری بین فعالان اقتصادی و مدیران بنگاههای اقتصادی است که در مناطق آزاد به تولید و تجارت می پردازند، در این رابطه مدیران صنایع مناطق آزاد در قالب جلسه کارگروه تخصصی گسترش و تسهیل تولید در مناطق آزاد به قشم سفر کرده اند که در این سفر دو روزه، علاوه بر حضور در کارگروه های تخصصی، از صنایع سبک، نیمه سنگین و سنگین جزیره بازدید کرده و با ظرفیت های اقتصادی پیش روی منطقه آزاد قشم آشنا شدند.
از آنجا که قشم بزرگترین جزیره خلیج فارس است، ظرفیت های بسیار خوبی دارد و توانسته در مسیر اهداف تعیین شده گام های اساسی بردارد، رشد قابل توجهی در عرصه های صنعتی داشته به نوعی که 214 واحد صنعتی در محدوده ای به مساحت بیش از 6 هزار هکتار با سرمایه گذاری بیش از 318 هزار میلیون ریال و بیش از 7 هزار میلیون دلار در منطقه آزاد قشم مشغول به فعالیت هستند که برای بیش از 6 هزار نفر اشتغالزایی داشته است.